Terug naar index!

TijdMenu

Linkpartners

Advertentie

Banner
NAM Jouw banner hier? Pm Admin

Spelvariaties
In het darten zijn er verschillende spelletjes die men samen kan spelen. In de meeste gevallen speelt men tegen elkaar het welbekende 501. Er wordt dan begonnen met een open start en met een dubbel geŽindigd. Er kan ook wordne gekozen voor dubbel in en dubbel uit.

Tactics

Bij dit spel is het de bedoeling 3 maal 20, 3 maal 19, 3 maal 18, 3 maal 17, 3 maal 16 3 maal 15 en 3 maal bull te gooien. Degene die het eerst alles heeft gegooit is de winnaar. Het kan echter ook nog verder worden uitgebreid door tot en met 10 in plaats van 15 te gooien. Dan kan er ook nog een punten systeem bij worden gehanteerd. Bijvoorbeeld: Speler A gooit op 20 en hij gooit er in 1 beurt de gewenste 3 maal 20.Speler B kan dan ook op 20 gaan gooien, maar kan er ook voor kiezen om op 19 te gaan gooien. Als speler B dan 5 maal 19 gooit heeft hij 38 punten gescoord, omdat speler A 19 nog niet vol heeft. In deze variant wordt er dus tactisch gespeeld, vandaar ook de naam tactics.

Around the clock

De bedoeling van deze spelvorm is eigenlijk heel simpel, namelijk om de vakjes chronologisch te volgen, startend bij 1 en eindigend bij het vakje 20. De speler begint dus bij vakje 1, daarna moet vakje 2 worden gegooid, daarna 3 enzoverder. De speler die het eerst 20 bereikt wint. Dubbels en triples tellen mee voor het getal waar je op mikte. Er zijn 2 verschillende manieren om Around The Clock te spelen. Bij de eerste gooit ieder om beurt drie dartpijlen. Bij de tweede manier mag de speler die raak gooit nog eens 3 maal gooien. Raakt hij in deze 3 gooien niet het juiste nummer, dan is de beurt aan de tegenstander.
Voor gevorderde spelers zou je kunnen afspreken dat bij een fout getal opnieuw begonnen moet worden.

Killer

Dit is een ideaal spelletje voor de fun of in een kroeg en is geschikt voor meerdere deelnemers. Iedere speler werpt een pijl met de andere arm dan zijn werparm. Het getal wat wordt geraakt is dan zijn leven. Iedere speler moet echter wel een ander getal hebben.Op een schrijfbord komen dan de namen te staan met hun nummer en ieder 5 of meerdere levens, net gelijk wat is afgesproken. Iedere speler dient nu op zijn eigen getal de dubbel te raken. Lukt dit dan komt er een K van killer achter zijn naam te staan en mag hij op iemand anders zijn nummer gaan gooien. Gooit een killer een single,dubbel of triple van een ander zijn getal, worden er 1, 2 of 3 levens bij deze persoon weggeveegd. Net zo lang tot er maar 1 persoon over is en die is de winnaar.
Een killer kan zijn status kwijtraken als een tegenstander ook killer is en de dubbel gooit van de andere killer zijn getal.
Als er met dit spel om consumpties wordt gespeeld is het leuk dat de eerste die er uit wordt gegooit besteld en de laatste die er wordt uitgegooid betaald. Degene die dan heeft betaald krijgt de volgende ronde een extra leven.

4 op een rij

Teken een tabel van 5 bij 5 vakjes. Plaats in alle hoeken bull en in het middelste vakje bull. De rest van de vakjes vul je op met de getallen 1 tot en met 20, dit mag random, en dit zijn dan de dubbels. Spreek af welke speler of team met X speelt en wie met 0. Iedere speler gooit 3 pijlen. Gooit hij een dubbel, dan zet hij een X of een 0 in desbetreffende vakje van de tabel. Degene die het eerst 4 op een rij heeft, heeft gewonnen.

Toernooivariaties

De meeste toernooien die worden gegooit zijn De singletoernooien met een open start en dubbel finisch en er wordt meestal vanaf 501 gespeeld. Er zijn echter ook nog andere varianten.

Koppel-toernooi

Hierbij spelen 2 spelers, oftewel een koppel tegen een andere koppel. Hierbij gelden dezelfde regels als bij de single toernooien.

Suprise koopel-toernooi

Eigenlijk hetzelfde als een normaal koppel-toernooi alleen hier worden de koppels geloot.

Team-toernooi

Bij dit type toernooi gooien 2 teams van minimaal 2 spelers tegen elkaar. Bijvoorbeeld: Afspraak is dat een team uit 2 personen bestaat. Wordt er best of 3 gespeeld, dan worden er 2 singles gespeeld. Is er dan een gelijke stand, brengt de koppel de beslissing. Wordt er best of 5 gespeeld dan worden er 4 singles gespeeld( wisselen van spelers) en bij een gelijke stand geeft de koppel de doorslag.
Bij teams bestaande uit 3 personen kan er bijvoorbeeld gekozen voor 3 singles, 3 koppels en een teamgame. Dit systeem kun je dan steeds verder uitbreiden(let wel op de speeltijd).

Demolition darts

DIt is een idee van mezelf en ik heb al eens een toernooi op deze wijze georganiseerd. Het is een toernooi puur voor de fun en de winnaar kan heel verrassend zijn.
2 spelers spelen tegen elkaar maar ook gelijk met elkaar.Ieder gooit zijn punten in dezelfde leg. Bijvoorbeeld: Speler A begint met 100, dan gaat Speler B verder met 401 en gooit dan 60. Speler A gaat dan weer verder met 341 en zo werken ze samen naar de dubbel, maar degene die als eerste de dubbel gooit wint de leg. Dus je moet eigenlijk zorgen dat de tegenstander geen dubbel overlaat. Er moet echter wel worden gescoord met alle 3 pijlen (zolang er niet op de dubbel wordt gegooit), gooit een tegenstander naast het bord (bouncers uitgezonderd) moet hij een beurt overslaan.

Meer ideeŽn voor spellen of toernooien stuur me een mail met de uitleg en ik plaats ze hierbij.